Webáruház készítés
Webáruház készítő - Használati útmutató
 

Termékek karbantartása csv fájlból

A különböző nyelvű és verziójú Microsoft Excel táblázatkelezők másképp kezelik a CSV formátumú fájlokat, ezért ebben a leírásban az OpenOffice.org Calc programjával kerül ismertetésre a termékek karbantartása CSV fájlból.

Az OpenOffice.org ingyenesen letölthető a következő webcímről (windows operációs rendszerhez):
http://sourceforge.net/projects/openofficeorg.mirror/files/4.0.1/binaries/hu/Apache_OpenOffice_4.0.1_Win_x86_install_hu.exe

A rendszer által elvárt CSV formátum letölthető a Kiegészítők > Export/import > Termékek exportálása menüpontból.

Az egyes mezők magyarázatát megtaláhatja az alábbi weboldalon:
http://utmutato.startuzlet.hu/utmutato/termekek_exportalasa.html

Termékek feltötése CSV importtal lépésről lépésre (9 lépés)

 1. Töltse le a rendszer által elvárt CSV formátumot az adminisztrációs felületre bejelentkezve: Egyéb > Export import > Termékek exportálása.

  A fájlt mentse el a számítógépére. A fájl tartalmazni fogja a már eddig feltöltött termékeket.

  Ha egy terméket a letöltött fájlból kitöröl és utána importál, akkor az a termék nem fog törlődni, tehát nem adatszinkronizáció hajtódik végre.

  Ha tömegesen szeretne törölni termékeket CSV fájlok segítségével, akkor a CSV fájl utolsó, Torles oszlopába kell 1-est írni (csak annál a terméknél, amelyet majd törölni szeretne).
 2. Indítsa el az OpenOffice.org Calc programot (Windows esetén Start > Minden program > OpenOffice.org x.x > OpenOffice.org Calc
 3. Nyissa meg az 1. lépésben letöltött fájlt az OpenOffice.org Calc programmal (Fájl > Megnyitás > A dialógusablakban válassza ki a letöltött fájlt)
  Megnyitáskor az alábbi beállításokat alkalmazza: 4. Ha vannak termékek az export fájlban (mert már töltött fel valamilyen módon termékeket a webáruházba), akkor törölje az első kivételével az összes sort (tehát azt a sort ne, ami az oszlop neveket adja meg, pl.: TermekAzonosito)

  Ha nem törli ki valamelyik már feltöltött termékek sorait, akkor azoknak a termékeknek az adatai frissítve lesznek az adott sorban lévő adatokkal (ahol van TermekAzonosito, és tényleg létezik olyan termék, ott adatfrissítés lesz, ahol nincs TermekAzonosito, abból pedig új termék lesz rögzítve)
 5. Egy-egy új sorral új termékeket vihet fel. A TermekAzonosito-t a rendszer adja feltöltés után, csak az exportált termékeknél látszik.

  Adja meg minimum a Nev (D oszlop), NettoAr (L oszlop), BruttoAr (M oszlop) és SzamlaAfa (AC oszlop) oszlopokat.

  Az egyes mezők magyarázatát megtaláhatja az alábbi weboldalon:
  http://utmutato.startuzlet.hu/utmutato/termekek_exportalasa.html
 6. Ha elkészült a sorok kitöltésével, mentse el a fájlt, a következő módon:

  Fájl > Mentés másként

  A megjelenő dialógusablakban válassza ki, hogy hova készüljön a fájl a számítógépén (ezt az elérési utat kell majd választania az admin felületen az importáláskor).

  Fájltípusnak válassza a "Strukturált szöveg (CSV) (.csv)"-t.

 7. A StartÜzlet adminisztrációs felületen kattintson az Egyéb > Export/import > Termékek importálása menüpontra.

  A megjelenő listában (ha már importált, akkor látszódik lista, ha még nem, akkor "Nincs még felvitt adat, vagy nincs a keresési kifejezésnek megfelelő találat." szöveg jelenik meg) kattintson az Új felvitele gombra.
 8. A megjelenő adatlapon tallózza a 6. pontban elmentett fájlt a számítógépéről, majd kattintson az Űrlap elküldése gombra.
 9. A sikeres feltöltés után megjelenik egy lista, aminek az Állapot oszlopa segítségével láthatja, hogy végzett-e a már a rendszer a feldolgozással.

  Egy fájl feldolgozása minimum 5 percet igényel.

  Ha végzett a rendszer, akkor az adott sorban az Állapot oszlopban zöld színnel megjelenik a Feldolgozva szöveg.

  Az állapot nem frissül automatikusan, Önnek kell a böngésző programmal frissíteni (pl.: az F5 billentyűvel), hogy láthassa az aktuális állapotot.

  Az importálásról napló készül, amit a Napló oszlop segítségével érhet el.
Spóroljon pénzt és időt: kezdje el termékei internetes értékesítését, saját webáruháza felépítését még ma
StartÜzlet - Webáruház készítés és online értékesítést segítő megoldások akár azonnal
Webáruház készítés a StartÜzlettel